Rabín Chatam Sófer je na striebornej zberateľskej minci

19.06.2012 Bratislava

Bratislava 18. júna (TASR) – Pamätnú mincu na počesť 250. výročia narodenia bratislavského rabína Chatama Sófera dnes prezentovali v Múzeu židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave. Jeho riaditeľ Pavol Mešťan na slávnostnom podujatí privítal štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR Ivana Sečíka, veľvyslanca Izraela v SR Alexandra Ben-Zviho, bratislavského rabína Barucha Myersa a ďalších hostí.

Strieborná zberateľská minca sa stane najnovším exponátom v nedeľu (17.6.) otvoreného Židovského komunitného múzea v Bratislave. Má nominálnu hodnotu 10 eur a vyrobila ju Mincovňa v Kremnici, ktorá zároveň vydala Pamätný list Chatama Sófera. Po verejnej anonymnej súťaži vyhlásenej Národnou bankou Slovenska (NBS) odborná komisia vybrala ako víťazný návrh Pavla Károlyho. Na 2. mieste skončil výtvarník Miroslav Hric a 3. Karol Ličko. Na výstave v MŽK sú aj súťažné návrhy Márie Poldaufovej, Ivana Reháka a Miroslava Rónaia.

"Na jednej strane mince som vytvoril portrét Chatama Sófera osvetlený sviečkou. Je tam aj tóra a neviditeľná Dávidova hviezda rozdelená na dve časti. Na druhej strane je veduta Bratislavy z tej doby," povedal kremnický výtvarník Károly.

Chatam Sófer, vlastným menom Moše Schreiber, sa narodil v nemeckom Frankfurte nad Mohanom (1762). Patrí medzi najväčšie židovské osobnosti na svete. Po pôsobení na rôznych miestach nastúpil 13. októbra 1806 ako rabín bratislavskej židovskej obce. Založil rabínske učilište, ktoré sa stalo veľmi rýchlo známe pre vysokú úroveň výučby. Vychoval stovky rabínov a stal sa všeobecne uznávaným znalcom zákona, čo spôsobovalo, že z rôznych krajín prichádzali do Bratislavy rabíni, aby sa s ním radili v otázkach náboženských aj svetských. Napísal niekoľko kníh. Vrchným rabínom Bratislavy bol do roku 1839, kedy zomrel. Založil rabínsku dynastiu Sóferovcov. Po ňom v tejto funkcii boli jeho syn, vnuk a pravnuk, čo trvalo do roku 1939. Nad hrobom Chatama Sófera na pôvodnom mieste bývalého židovského cintorína je vybudované mauzóleum pomenované po ňom. Navštevujú ho židovskí veriaci z celého sveta.
 

Vyberte región